Wat is tea tree?

Wat is tea tree?

Je hebt er vast wel eens iets over gehoord, veel beauty goeroes zweren er bij; Tea Tree. Maar wat is tea tree nou eigenlijk? En waar wordt het van gemaakt? Tea tree is geen thee die je kan drinken maar wordt gemaakt van een familielid van mirte (boomsoort), afkomstig uit Australië. Het is een struikachtige, kleine boom met wilgachtige stengels en bladeren. De dunne schil van de tea boom, die afbladderend is, is verantwoordelijk voor een andere naam "paperbark". Hoewel het historisch gebruikt werd als beschermende kruidenthee, wordt het ook wel de "koortsboom" genoemd. De bladeren van de tea boom bevatten een krachtige essentiële olie met een kruidig, nootmuskaat en eucalyptusachtig aroma.

Tea Tree olie

Tea tree olie is een essentiële olie die veel voordelen biedt voor de huid. Het is een alternatief voor conventionele behandelingen. Tea tree olie kan worden gebruikt voor de behandeling van aandoeningen en symptomen die de huid, haar en nagels kunnen beïnvloeden. Het kan ook worden gebruikt als deodorant, insecten afstotend middel of (zelfs) mondwater. Tea tree olie kan zelfs bepaalde huidaandoeningen behandelen of de algehele kwaliteit van jouw huid verbeteren.

Wat zijn de voordelen voor de huid?

Tea tree olie is effectief in het bevorderen van een gezonde huid door een breed scala aan huidproblemen te kalmeren en te genezen. Gebruik tea tree olie met een paar voorzorgsmaatregelen:

  • Gebruik pure tea tree olie niet rechtstreeks op de huid. Het is belangrijk om de olie te verdunnen met een dragerolie zoals olijfolie, kokosolie of amandelolie. Indien je een cosmetica product gebruikt waar Tea Tree in zit, is het wel rechtstreeks op de huid te gebruiken. Dit omdat het vermengt is met andere bestanddelen van het product.
  • Wees ook voorzichtig bij het gebruik van tea tree olie rond de ogen. Blootstelling kan roodheid en irritatie veroorzaken.

Droge huid en eczeem

Tea tree olie kan helpen de droge huid te kalmeren door jeuk en irritatie te verminderen. Ook is aangetoond dat het effectiever is dan (het veelgebruikte) zinkoxide en clobetasonbutyraat crèmes bij de behandeling van eczeem. Onze zepen zijn hier heel erg geschikt voor, dit omdat de zeep makkelijk te gebruiken is op elk gebied van je huid. De extra oliën voeden je huid en de Tea Tree kalmeert de jeuk en/of irritatie. Gebruik de zeep minstens eenmaal per dag op de aangetaste plekken.

Wetenschappelijk onderzoek ter ondersteuning van het gebruik van tea tree olie voor psoriasis ontbreekt. Anekdotisch bewijs suggereert echter dat tea tree olie nuttig kan zijn bij de behandeling van symptomen van psoriasis, zoals infectie en ontsteking, terwijl de immuniteit wordt versterkt.

Vette huid

De antiseptische eigenschappen van tea tree olie kunnen bijdragen aan het vermogen om een vette huid te bestrijden. Een klein onderzoek uit 2016 wees uit dat deelnemers die 30 dagen lang een zonnebrandcrème met tea tree olie gebruikten, verbeteringen in de vettigheid vertoonden. Een goed voorbeeld hiervan zijn onze Tea Tree gezichtsmaskers met bentoniet klei. Onze natuurlijke maskers zijn heel zacht voor de huid en verzorgen je huid tot diep in de poriën.

Indien je een erg jeukende huid hebt kunnen de ontstekingsremmende eigenschappen van tea tree olie maakt het ook nuttig bij het verlichten van het ongemak van een jeukende huid. Het kalmeert de huid en kan ook helpen bij het genezen van infecties die een jeukende huid kunnen veroorzaken.

Ontsteking

Het ontstekingsremmende effect van tea tree olie helpt de pijnlijke en geïrriteerde huid te kalmeren en verlichten. Het kan ook helpen om roodheid en zwelling te verminderen. Onderzoek ondersteunt dat tea tree olie ontstoken huid vermindert als gevolg van huidgevoeligheid voor nikkel. In deze studie werd pure tea tree olie op de huid gebruikt, maar gewoonlijk wordt geadviseerd tea tree olie te verdunnen met een dragerolie voordat deze op de huid wordt aangebracht. De antibacteriële eigenschappen van tea tree olie maken het ook een effectieve wondgenezer.

Haar- en hoofdhuidbehandeling

Heb jij een overgevoelige hoofdhuid of heb je veel last van kriebel of zelfs roos? Je kunt tea tree olie zelfs gebruiken om roos te behandelen door chemicaliën en dode huidcellen van de hoofdhuid te verwijderen. Het gebruik van tea tree olie op je haar kan helpen om het gezond en gehydrateerd te houden. Waardoor een optimale groei wordt bevorderd. Onze zepen en douchegels zijn zo ontzettend zacht, dat ze zelfs als shampoo gebruikt kunnen worden! Dit komt omdat al onze producten natuurlijk zijn en geen parabenen, parfums of zware (en schadelijke) chemicaliën bevatten die in veel reguliere shampoos wel te vinden zijn.

Acne

Super vervelend, een rommelige huid met veel bulten en puisten. Er zijn veel agressieve crèmes te koop die je huid uitdrogen en pijn doen. Tea tree olie is een populair alternatief voor de behandeling van acne vanwege de ontstekingsremmende en antimicrobiële eigenschappen. Tea Tree heeft de eigenschappen om roodheid, zwelling en ontsteking te kalmeren. Het kan zelfs helpen om acne littekens te voorkomen en te verminderen, waardoor je een gladde, heldere huid krijgt! Tea Tree zal je huid ook niet uitdrogen of beschadigen maar zal het helingsproces zelfs stimuleren en ondersteunen.

Gebruik

Met consistent gebruik van tea tree olie moeten de symptomen binnen enkele dagen verminderen. Het kan langer duren voor sommige aandoeningen verbetering laten zien. Je kan ervoor kiezen om tea tree olie te blijven gebruiken om verdere recidieven te voorkomen. Maar pas op, speel niet voor eigen arts. Tea Tree olie is een geweldig natuurlijk middel maar geen wondermiddel en kan dus niet al jouw (lichamelijke) problemen oplossen. Ga naar een arts als jouw symptomen niet verdwijnen, erger worden of ernstig zijn.

Onze tea tree producten: 

Houtskool en tea tree zeep Tea tree en aloë vera massage zeep Tea tree en munt shampoo bar Tea tree en munt haarzeep Greenman tea tree zeepTea tree toner Tea tree olie Tea tree zeep whip Tea tree conditioner

 

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.