Zweten is iets heel normaals echter is het ruiken is iets wat ongemakkelijk en ongewenst blijft. Echter is dit nog niet zo makkelijk te ontkomen wanneer je houdt van ijzer pompen in de sportschool, in een warme overvolle trein zit of op het laatste moment nog een presentatie moet uitstippelen. Je zal de dag door verschillende momenten tegenkomen dat je begint te zweten. Hoewel traditionele deodorants en anti-transpiranten zijn ontworpen om de lichaamsgeur en vocht te verminderen, kunnen de gebruikte ingrediënten schadelijk zijn en zelfs je oksels en de geur op de lange termijn erger maken. Ze kunnen zelfs de pH-balans veranderen om bacterie-vriendelijke zweetsauna’s van je oksels te maken.
Waarom ruiken onze oksels en hoe werkt deodorant?
De wetenschap achter zweet klinkt een beetje onaantrekkelijk: net als een petrischaaltje die je gebruikte tijdens biologie op de middelbare school, creëren onze oksels een warme ontmoetingsplaats voor bacteriën. En als we transpireren, eten deze jongens (de bacteriën) eigenlijk ons vocht op. Het afval dat wordt gegenereerd door hun snacken is wat de geur veroorzaakt die we associëren met zweet.
Terwijl deodorants en anti-transpiranten verschillende dingen doen, zijn veel deo’s die je in de schappen ziet, eigenlijk deodorant-anti-transpirante combo's. Traditionele deodorants gebruiken antimicrobiële middelen of ethanol om de bacteriën te doden. Anti-transpiranten, aan de andere kant, gebruiken op aluminium gebaseerde zouten om de zweetklieren af te sluiten, zodat die okselwantsen niet kunnen snacken en een stank kunnen creëren.
Misschien klinkt dat geweldig voor jou - een dubbele middelvinger naar bacteriën. Maar niet zo snel. Een onderzoek uit 2016 toont aan dat deze traditionele producten het ecosysteem van je huid veranderen, en misschien niet ten goede. Je kunt ongewild je lichaamsgeur intensiveren terwijl je immuunsysteem vermindert. Deelnemers aan de studie die geen deodorants gebruikten, hadden de Corynebacterium in hun oksels zitten. Deze bacterie produceert BO, maar het geeft ons ook een boost tegen infecties.
Corynebacterium is een veel voorkomende bacterie die zich samen met Staphylococcus, Propionibacterium en Micrococcus in de oksel nestelt. Je huid zou een normaal bacterieniveau moeten hebben. Net als je darmen zijn sommige van deze, goede bacteriën. Maar het gebruik van anti-transpiranten kan leiden tot een groei of introductie van nieuwe bacteriën, die zelfs nog geuriger zijn dan voorheen.
Veroorzaakt anti-transpirant kanker?
Volgens het National Cancer Institute hebben tot nu toe geen studies aangetoond dat het gebruik van aluminium bevattende anti-transpiranten in verband staat met een verhoogd risico op borstkanker. Het is een evenwichtsoefening tussen sociaal aanvaardbare niveaus van lichaamsgeur en het beperken van de hoeveelheid product. Sommige chemicaliën maken deel uit van je dagelijks leven. Maar het is ook logisch om de blootstelling aan chemicaliën tot een minimum te beperken. Het feit dat producten worden vervaardigd en op de markt gebracht, betekent niet dat we alle mogelijke langetermijnrisico's kennen. Als meer natuurlijke manieren je lichaamsgeur onderdrukken, gebruik die dan.
Een deo om je chemie te complimenteren
Als je de stap wilt zetten om je traditionele deodorant weg te gooien om een beter okselmicrobioom te creëren, vraag je je misschien af wat er precies bedoeld wordt met een natuurlijk product. Naast het vermijden van synthetische en kunstmatige ingrediënten, hebben deze deodorants meestal deze drie componenten:
- Ingrediënten met desinfecterende of antibacteriële eigenschappen, zoals kokosolie en tea tree olie.
- Etherische oliën zoals lavendel, sandelhout of bergamot voor een aangename geur.
- Natuurlijk absorberende ingrediënten zoals bakpoeder, pijlwortel of maïzena om vocht te bestrijden.
Natuurlijke deodorants stoppen geen zweetklieren zoals traditionele anti-transpiranten, maar ze bevatten niet het vaak zorgwekkende ingrediënt aluminium. Natuurlijke deodorants stoppen de (stink) geur, geen zweet. En dat is een goede zaak.
Verwacht niet dezelfde resultaten als traditionele deodorants bij het overschakelen naar een natuurlijk product. Het kan enkele dagen of weken duren voordat je oksels hun ecosysteem opnieuw in evenwicht hebben gebracht. Je kunt een okselontgifting proberen om het proces mogelijk te versnellen, maar houdt er rekening mee dat natuurlijke deodorants zweet niet stoppen. In plaats daarvan zullen ze werken om geur te minimaliseren wanneer het er warmer wordt.
We willen sowieso onze eigen persoonlijke geur niet verwijderen. We praten namelijk vaak over lichaamsgeur als een slechte zaak, maar dat is het niet. Ogen zijn misschien het eerste waar fysieke aantrekkingskracht op is gericht, maar onze neuzen spelen ook een rol bij wie we kiezen om mee te daten.
Dus, hoewel je misschien niet op een date wilt gaan zonder te douchen direct na een potje hete yoga, is je natuurlijke, ongemaskeerde geur volkomen acceptabel in dagelijkse omstandigheden. En het is waarschijnlijk een van je aantrekkelijke kwaliteiten.
Gebruik natuurlijke deodorant!
Het vinden van de juiste natuurlijke deodorant kan een beetje vallen en opstaan met zich meebrengen, net zoals zoeken naar een nieuwe favoriete jeans. Dat komt omdat we niet alleen allemaal anders ruiken, maar we ook allemaal een andere huid hebben. Een studie uit 2013 laat zien dat we elk een unieke set genetische variaties hebben die leiden tot veranderingen in hoe we geuren waarnemen. Je houdt misschien niet van hoe je natuurlijke geur combineert met een patchouli achtige deodorant.
Je dieet beïnvloedt ook je geur.
Als je natuurlijke deodorant eens probeert en je nog steeds zorgen maakt over lichaamsgeur, overweeg dan ook te kijken naar wat je eet. Een onderzoek uit 2006 bij 17 mannen wees uit dat consumptie van rood vlees een negatieve invloed kan hebben op hoe we ruiken. Denk er ook over na hoe bepaalde voedingsmiddelen zoals knoflook of ui je adem beïnvloeden. Als je zweet, kunnen deze voedingsmiddelen je hele lichaam ook een beetje krachtiger laten ruiken. Als je jezelf ernstig zorgen maakt over je geur, zelfs met de magie van deo, neem dan contact op met je arts. Bepaalde ziekten of gezondheidsproblemen kunnen ook iemands geur versterken. Maar vergeet vooral niet dat zweet en lichaamsgeur natuurlijk zijn! Laat je oksels niet voorkomen dat je je handen in de lucht steekt en van het leven geniet.
Onze natuurlijke deodorant
Scence Natural Skincare is ontwikkeld en handgemaakt in Falmouth in Cornwall. Ze zijn onlangs verhuisd naar een nieuw lab in het Church View Business Park. De ruimte is gloednieuw milieuvriendelijk gebouwd met zonnepanelen, zodat ze nu hun eigen stroom kunnen opwekken. Ze zijn een hands-on team, en maken en verpakken de balsems met de hand. Elke bestelling wordt vers met de hand gemaakt zodat de beste kwaliteit en versheid gewaarborgd kan worden.
De ingrediënten zijn allemaal natuurlijk en voedzaam en ze werken er al meer dan vier jaar aan om de formules in balans te brengen en te perfectioneren. Waar mogelijk gebruiken ze biologische ingrediënten.
Maar daar houdt het niet bij op. De verpakkingen van de natuurlijke deodorants zijn volledig composteerbare potten en buizen met een foodgrade vetvrije binnenvoering om de balsems te beschermen en te bewaren. Geen van de processen die betrokken zijn bij de productie ervan betreft dierlijke producten en ze hebben ervoor gezorgd dat alles wat ze in de verpakking opnemen veganistisch is.
We moedigen je aan om de containers te composteren en te recyclen of wat kruiden te planten en ze te gebruiken als zaailingspotten. Verzorging: zorg goed voor het product door het op een koele, droge plaats te bewaren. De natuurlijke balsems worden zachter bij warme temperaturen boven 35 graden, maar worden weer stevig als ze worden afgekoeld.
De papiercontainer kan donker worden door de natuurlijke oliën van de balsem terwijl je deze gebruikt, waardoor een diepere patina ontstaat. Dit is normaal en heeft geen invloed op de kwaliteit van de balsem. Wij denken dat dat beter is dan een plastic container weg te gooien.