Acht redenen waarom je moet overstappen op shampoo bars! (en conditioners)

Acht redenen waarom je moet overstappen op shampoo bars! (en conditioners)

Je kan er tegenwoordig niet meer om heen, de alternatieven voor de vloeibare shampoo uit een plastic fles; shampoo bars, haarzepen en solid conditioners. Maar waarom zou jij moeten overstappen op deze alternatieven? Wij leggen het je uit!

1. Shampoo bars komen zonder plastic verpakking


Dit is verreweg de belangrijkste reden om over te schakelen op shampoo bars. Deze kleine bars vereisen geen plastic verpakking, dus ze zijn veel beter voor het milieu dan hun (plastic) gebottelde tegenhangers. Een onderzoek uit 2017 heeft uitgewezen dat er in dat jaar rond de 298,83 miljoen mensen die woonachtig zijn in Amerika shampoo hebben gebruikt. Doe dat dan keer het gemiddelde aantal flessen dat een persoon aan shampoo gebruikt per jaar. Dan kom je uit op een hele hoop plastic. Volgens het Euromonitor International’s Worldwide rapport betreft verpakkingsmateriaal zijn de volgende punten bewezen (let wel, plastic drinkflessen zijn in deze cijfers meegenomen);
  • Elke minuut worden miljoenen plastic flessen over de hele wereld gekocht en verwacht wordt dat het aantal tegen 2021 nog eens 20% zal stijgen.
  • Dit komt overeen met ongeveer 20.000 flessen die per seconde worden gekocht.
  • Meer dan 480 miljard plastic flessen werden in 2016 over de hele wereld verkocht, ongeveer 300 miljard meer dan tien jaar geleden. Als ze allemaal op een rijtje zou plaatsen, zouden deze flessen zich meer dan halverwege de zon uitstrekken. 
  • Verwacht wordt dat de verkochte plastic flessen in 2021 zullen stijgen tot 583,3 miljard. 
  • Minder dan de helft van de in 2016 gekochte flessen werden ingezameld voor recycling en slechts 7% van de ingezamelde flessen werd omgezet in nieuwe flessen. Dat betekent dat ongeveer 93% van de 480 miljard plastic flessen die in 2016 werden verkocht, op de stortplaats of in de oceaan terechtkwamen.

Deze statistieken hebben ALLEEN betrekking op plastic waterflessen! Met andere woorden, deze informatie omvat niet al het andere verpakkingsafval of ander afval in het algemeen. Als je vanuit dat perspectief begint te denken, zijn de cijfers behoorlijk verbluffend.

Terwijl het overschakelen naar shampoo bars lijkt alsof het nauwelijks een deuk in deze cijfers kan maken, denk er dan zo over na. Een klein begin is het halve werk en naarmate meer mensen converteren, zullen meer en meer flessen worden afgeleid van stortplaatsen en onze waterwegen. En de wereld heeft alle hulp nodig die het op dit gebied kan krijgen, ben je het er niet mee eens?

Verschillende haarzepen

2. Shampoo bars zijn zeer geconcentreerd

De bars zijn meer geconcentreerd dan traditionele shampoos en conditioners, dus je kunt minder per applicatie gebruiken en ze gaan langer mee. Dit geldt met name als er bescheiden omgegaan wordt met een bar (laat de bar dus niet in het water liggen tijdens en/of na het douchen. Er zijn verschillende bars verkrijgbaar voor verschillende haartypes, er is zelfs een familie shampoo bar die heel het gezin kan gebruiken! Erg multifunctioneel en het scheelt weer in de portemonnee. Wel merken we verschil in het verbruik van kinderen tegenover volwassenen. Volwassenen gebruiken namelijk meer dan kinderen! Waarom gaan shampoo bars langer mee? Kijk eens naar een fles shampoo in je douche of in de schappen van winkels en het eerste ingrediënt dat je ziet is water. Dit verklaart waarom je meestal een gezonde klodder aan product nodig hebt om de gewenste prestaties te krijgen. De meeste flessen raden aan om slechts een dubbeltje of een kwartje te gebruiken, maar hoeveel van ons hebben de neiging om veel meer te gebruiken dan dat? Ik weet dat ik waarschijnlijk te veel shampoo en conditioner gebruikte toen ik nog vloeibare producten gebruikte! Met de bars is het veel moeilijker om te veel te gebruiken, vooral wanneer je de bars rechtstreeks op je hoofd aanbrengt (wat we aanbevelen). Met de shampoo bars zal je merken dat ze meteen een dikke schuim afgeven, zodat je vrij snel kunt zien wanneer je de gewenste hoeveelheid hebt bereikt. Dit helpt om de levensduur van het product te verlengen en over-applicatie te voorkomen.

3. Shampoo bars zijn geweldig voor het reizen

Shampoo bars zijn geweldig om mee te reizen, omdat je jezelf geen zorgen hoeft te maken over eventuele beperkingen. Of dat je kleding onder de vloeistoffen zitten als een fles per ongeluk open is gegaan in je koffer. De bars zijn perfect om mee te nemen omdat ze niet alleen klein en licht zijn, maar ook TSA-goedgekeurd. Wat betekent dat je nergens de bars hoeft aan te geven! En het beste van alles is dat ze helpen voorkomen dat je shampoos van individuele grootte in je hotel gebruikt, wat teruggaat naar punt 1 over het verminderen van verpakkingsafval.

4. Shampoo bars zijn space savers!

Shampoo bars zijn geweldig in het besparen van ruimte. Omdat ze veel kleiner en lichter zijn dan hun gebottelde tegenhangers. Dit ten opzichte van het aantal wasbeurten dat je van dezelfde hoeveelheid product kunt krijgen, helpen shampoo bars je om ruimte te besparen. Dit is handig in verschillende situaties, van het opruimen van de badkamerkasten tot aan het inpakken voor een aankomende kampeertrip!

5. Shampoo bars zijn minimalistisch

De bars helpen bij het creëren van een minimalistische esthetiek in je douche/ badkamer door het rommelige uiterlijk van flessen te verminderen. Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar ik heb een afkeer tegen het rommelige uiterlijk van flessen en de labels, omdat ik vind dat de meeste niet erg aantrekkelijk zijn. De verpakkingen zijn vaak opdringerig of ze 'botsen' met de badkamerinrichting. Een shampoo bars leg je op een mooi zeepbakje (met drainage en voilà). Dit doet de hoeveelheid rommel in de douche en badkamer aanzienlijk verminderen en met minder spullen ziet het er niet alleen beter uit, het is ook eenvoudiger schoon te maken! Win win!

6. Shampoo bars hebben een lage CO2 voetprint

De totale koolstofvoetafdruk is minder bij shampoos bars. Zoals vermeld, zijn deze solid bars lichter en compacter dan hun gebottelde tegenhangers, dus ze vereisen minder ruimte tijdens het transport ten opzichte van dezelfde hoeveelheid wasbeurten met vloeibare shampoo. Ruwweg tien tot vijftien transporttrucks met vloeibare shampoo zouden nodig zijn voor één transportwagen met solid shampoobars om hetzelfde aantal wasbeurten te krijgen!

7. Shampoo bars zijn multifunctioneel

Shampoo bars kunnen ook worden gebruikt voor andere doeleinden, zoals het wassen van je lichaam, je huisdieren of je kleren tijdens het kamperen of op reis! Je zou ze zelfs als scheerzeep kunnen gebruiken!

8. Shampoo bars zorgen voor gezonder haar en hoofdhuid

Onze bars zijn een natuurlijke optie voor gezond en mooi haar. Aangezien de NUNC8 bars natuurlijk zijn en geen slechte chemicaliën bevatten, is dit beter voor je haar en hoofdhuid. Direct na het eerste gebruik, zal je direct verschil merken! Je hebt meer volume en het haar oogt gezonder. We weten dat er nog meer natuurlijke opties op de markt zijn (en die alleen verzeepte oliën gebruiken). We hebben veel verschillende mogelijkheden getest om uiteindelijk tot de beste uit te komen. Onze tip voordat je een bar koopt, is altijd controleren wat er precies in een product zit. Er zijn namelijk veel bars op de markt die claimen dat ze natuurlijk zijn maar ondertussen wel sulfaten bevatten! Wat weer slecht is voor de kwaliteit van je haar. Heb jij nu een goed beeld van wat de voordelen zijn van een shampoo bar? En heb je ze al geprobeerd? Hoe denk jij erover?!

Wil je weten welke bar perfect is voor jouw haartype? Klik dan hier. Stap nu over van vloeibaar naar solid! Klik hier als je meer wilt weten over shampoo bars.

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.